Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

HERE'S TO YOU...

Here's to you Nicola and Bart
Rest forever here in our hearts
The last and final moment is yours
That agony is your triumph!




SACCO E VANZETTI ( H TAINIA)

(Βασίζεται σε πραγματική ιστορία).

Ηθοποιοί:
Τζιαν Μαρία Βολοντέ
Ρικάρντο Κουτσιόλα

Σκηνοθέτης: Τζουλιάνο Μοντάλτο
Μουσική: Ennio Morricone,
Tραγούδι: Joan Baez


Αμερική 1920. Το κλίμα για τους μετανάστες είναι αρνητικό κατά την περίοδο της πιο ισχυρής πολιτικής καταστολής στην Αμερικάνικη ιστορία. Η μεταπολεμική κυβέρνηση των Η.Π.Α με τον "Κόκκινο τρόμο" (1919-1920) προσπαθεί να αντιταχθεί στο κύμα απεργιών που σαρώνει τη χώρα, με σκληρή προπαγάνδα εναντίων των μεταναστών και ριζοσπαστικών οργανώσεων καθώς και με τις Επιδρομές Πάλμερ (άγριες επιθέσεις κατά των ριζοσπαστικών μεταναστών).

Δύο ριζοσπάστες, μετανάστες από την Ιταλία, ο Nicola Sacco(ψαράς) και ο Bartolomeo Vanzetti(υποδηματοποιός) συλλαμβάνονται σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας με την κατηγορία "για επικίνδυνες ριζοσπαστικές δραστηριότητες". Λίγες μέρες αργότερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για ένοπλη ληστεία και φόνο που είχε γίνει τρεις εβδομάδες πριν τη σύλληψή τους. Ένας ταμίας και ο φρουρός του, οι οποίοι μετέφεραν τη μισθοδοσία εργοστασίου, έπεσαν θύματα ληστείας και δολοφονίας από δύο άνδρες που τους είχαν στήσει καρτέρι σε μιας μικρή βιομηχανική πόλη, βόρεια της Βοστώνης στην πολιτεία της Μασαχουσέτης. Το έγκλημα χρεώνεται στους Sacco και Vanzetti.

Η υπόθεση φτάνει σε δίκη τον Ιούνιο του 1921 και διαρκεί επτά εβδομάδες. Τα επιχειρήματα εναντίον τους ήταν σχεδόν ανύπαρκτα. Δώδεκα από τους πελάτες του Vanzetti κατέθεσαν ότι την ώρα που γινόταν η ληστεία και οι φόνοι, ο ίδιος τους παρέδιδε ψάρια. Ένας υπάλληλος του ιταλικού προξενείου της Βοστώνης κατέθεσε ότι ο Sacco την ώρα εκείνη βρισκόταν στο γραφείο του για ένα ζήτημα με το διαβατήριό του. Επιπλέον, υπήρξε και αυτόπτης μάρτυρας στη ληστεία και τους φόνους, ο οποίος κατέθεσε πως ούτε ο Sacco, ούτε ο Vanzetti είχαν καμία σχέση με αυτό το περιστατικό.
Παρ’ όλα αυτά κρίνονται ένοχοι για ληστεία με φόνο, με περιστασιακές ενδείξεις, και κατασκευασμένα στοιχεία. Καταδικάζονται σε θάνατο.
Επτά χρόνια αργότερα, στις 23 Αυγούστου του 1927, μετά από πολυπληθείς εφέσεις και την τεράστια δημόσια κατακραυγή, εκτελούνται και οι δύο για τα "εγκλήματά τους".
Οι πολιτικές τους πεποιθήσεις είναι αυτές που τελικά τους οδήγησαν στην ηλεκτρική καρέκλα.


ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΩΝ SACCO ΚΑΙ VANZETTI
"Δεν θα ευχόμουν ποτέ σ’ ένα σκυλί, δεν θα ευχόμουν ποτέ σε ένα φίδι, δεν θα ευχόμουν ποτέ στο πιο χαμερπές και δυστυχισμένο πλάσμα της γης, να περάσει όσα υπέφερα εγώ, για πράγματα για τα οποία δεν είμαι ένοχος. Αλλά έχω πειστεί πως είμαι ένοχος για όλα όσα υποφέρω. Υποφέρω γιατί είμαι ριζοσπάστης και, αλήθεια, είμαι ριζοσπάστης. Υποφέρω γιατί είμαι Ιταλός και, αλήθεια, είμαι Ιταλός. Υποφέρω περισσότερο απ’ όλα για την οικογένειά μου και την αγαπημένη μου, παρά για τον εαυτό μου. Αλλά είμαι τόσο σίγουρος πως έχω το δίκιο με το μέρος μου, ώστε αν μπορούσατε να με εκτελέσετε δυο φορές, και αν μπορούσα να ξαναγεννηθώ ακόμα δύο, θα ζούσα την ίδια ζωή και θα έκανα ότι έχω ήδη κάνει".
Bartolomeo Vanzetti

"Αν δεν είχε συμβεί αυτό, θα μπορούσα να είχα ζήσει τη ζωή μου ανάμεσα σε γελοίους ανθρώπους. Θα μπορούσα να είχα πεθάνει απαρατήρητος, άγνωστος, αποτυχημένος. Αυτό είναι η σταδιοδρομία μας και ο θρίαμβός μας. Ποτέ, σε όλη μας τη ζωή, δεν θα μπορούσαμε να ελπίσουμε να κάνουμε τόσα πολλά για την ανοχή στη διαφορετικότητα, τη δικαιοσύνη, την κατανόηση ανθρώπου από άνθρωπο, όπως κάνουμε τώρα, κατά λάθος. Τα λόγια μας – οι ζωές μας – οι πόνοι μας – είναι ένα τίποτα! Η αφαίρεση της ζωής μας, της ζωής ενός καλού παπουτσή κι ενός πωλητή ψαριών – είναι τα πάντα!"
Nicola Sacco

Η "ΔΙΚΑΙΩΣΗ"!
Στις 23 Αυγούστου 1977, ακριβώς 50 χρόνια μετά από εκείνη την τραγική ημέρα για τους Sacco & Vanzetti , αλλά και ντροπιαστική ημέρα για την δικαιοσύνη και την ανθρωπότητα, ο τότε κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Michael Dukakis εξέδωσε διακήρυξη που τελείωνε με αυτά τα λόγια:

"Therefore, I, Michael S. Dukakis, Governor of the Commonwealth of Massachusetts ... hereby proclaim Tuesday, August 23, 1977, "NICOLA SACCO AND BARTOLOMEO VANZETTI MEMORIAL DAY"; and declare, further, that any stigma and disgrace should be forever removed from the names of Nicola Sacco and Bartolomeo Vanzetti, from the names of their families and descendants, and so ... call upon all the people of Massachusetts to pause in their daily endeavors to reflect upon these tragic events, and draw from their historic lessons the resolve to prevent the forces of intolerance, fear, and hatred from ever again uniting to overcome the rationality, wisdom, and fairness to which our legal system aspires."

Στον πλέιερ ακούγεται "Τhe baland of Sacco and Vanzetti,(part two)" με την εκπληκτική φωνή της αξέχαστης Joan Baez, σε μουσική του Ennio Morricone.
(Όλοι οι στίχοι προέρχονται από τις επιστολές των Sacco και Vanzetti)
Boomp3.com

Father, yes, I am a prisoner
Fear not to relay my crime
The crime is loving the forsaken
Only silence is shame

And now I'll tell you what's against us
An art that's lived for centuries
Go through the years and you will find
What's blackened all of history

Against us is the law
With its immensity of strength and power
Against us is the law!
Police know how to make a man
A guilty or an innocent
Against us is the power of police!
The shameless lies that men have told
Will ever more be paid in gold
Against us is the power of the gold!
Against us is racial hatred
And the simple fact that we are poor

My father dear, I am a prisoner
Don't be ashamed to tell my crime
The crime of love and brotherhood
And only silence is shame

With me I have my love, my innocence,
The workers, and the poor
For all of this I'm safe and strong
And hope is mine
Rebellion, revolution don't need dollars
They need this instead
Imagination, suffering, light and love
And care for every human being
You never steal, you never kill
You are a part of hope and life
The revolution goes from man to man
And heart to heart
And I sense when I look at the stars
That we are children of life
Death is small
****************************************************************************************
Μια ταινία που με συγκλόνισε, σημάδεψε την εφηβεία μου και αποτέλεσε σταθμό στις νεογέννητες τότε πολιτικές μου ανησυχίες. Τριαντατόσα χρόνια μετά , οι λεπτομέρειες της ταινίας είχαν σβηστεί από τη μνήμη μου. (Για την ανεύρεση στοιχείων, τόσο για την ταινία όσο και για την ιστορία, με βοήθησε η έρευνα στο διαδίκτυο). Αυτό όμως που έχει αποτυπωθεί στο μυαλό και στη ψυχή μου είναι τα συναισθήματα που ένοιωσα τότε σαν παιδί. Οργή και θλίψη για την αδικία που συντελείται , την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Είναι καιρός τώρα που προετοίμαζα αυτό το θέμα. Απλά επίσπευσα την ανάρτησή του εξ αιτίας της πρόσκλησης που μου έκανε η Kαλλιτέχνιδα, για το "παιχνίδι συγκίνησης από οποιοδήποτε λόγο".

ΑΛΛΕ ( γιατί ξέρω ότι είσαι αντίθετος με τα μπλογκοπαίχνιδα, αλλά η διαίσθησή μου μου λέει ότι το συγκεκριμμένο δε θα το δεις σα παιχνίδι),
ΤΑΚΙΖ (γιατί οι αναρτήσεις σου με συγκινούνε) ,
ΒΑΣΚΕΣ
(για να σ'εκδικηθώ για το δίλλημα που μου έθεσες με τη δική σου πρόσκλησή και ακόμη μαδάω μαργαρίτες),
ΩΚΕΑΝΕ
(γιατί είσαι παιδί τζιμάνι) ,
σας προκαλώ να αναρτήσετε ένα video, κείμενο, στίχο, τίτλο από ταινία ή απόσπασμα αυτής, ή ότι σας έχει συγκινήσει και αν επιθυμείτε να αναφέρετε και τον λόγο.

104 σχόλια:

giant13 είπε...

Μάλλον κάνω σεφτέ.
Καλό μήνα ανασαιμιά.

Συγκλονιστική ταινία και υπέροχη η μουσική της.
Πραγματικότητα το σενάριο, συγκλονιστικές ερμηνείες, υποβλητική ατμόσφαιρα.

Sophia Kollia είπε...

Καλό μήνα
Θα το ξαναδιαβάσω γιατί δεν κατάλαβα καλά περί τίνος πρόκειται.
Το μέιλ το πήρες? Το γράφω και δω
Kollia.Sophia@gmail.com

Ανώνυμος είπε...

συγκλονιστιη ιστορια αν και δεν ειναι η μοναδικη στην περιπτωση της...
τα μεγαλα συμφεροντα εχουν μαθει να πνιγουν το 'κακο' οταν ειναι ακομη σε βρεφικη κατασταση.
τα λογια του δουκακη απλα εφεραν τη γαληνη στις οικογενειες και τη δυναμη να γυρισουν σελιδα...χρειαζεται η δημοσια αποκατασταση πολλες φορες για να ερθει η εξιλεωση στις ψυχες των ανθρωπων.

marianaonice είπε...

Πόσες φόρες δεν σκέφτηκα σε τούτο τον τόπο που ζούμε ότι ευτυχώς που καταργήθηκε η θανατική ποινή!
Τώρα τουλάχιστον στέλνουν κατά λάθος αθώους ανθρώπους στη φυλακή και αφήνουν ελεύθερα τα λαμόγια, αν όμως ίσχυε η θανατική ποινή θα θρηνούσαμε εκατόμβες αθώων θυμάτων!!
Οι επιστολές συγκλονιστικές!!
Με έκαναν και δάκρυσα...
Ίσως γιατί και εγώ βιώνω τη δική μου αδικία και έχω καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα: Κάθε φρικτή πλάνη επιτελεί το σκοπό της, και ανοίγει τα μάτια μας μπροστά στην πραγματικότητα και αν και εγώ ξαναγεννιόμουν τα ίδια θα έκανα και ας υπέφερα και υποφέρω τόσο...
Μπράβο Ανασαιμιά μου!!
Και η Τζόαν Παέζ με τη φωνή της ρίχνει βάλσαμο στις πληγές...
Καλό σου μήνα!

Αλλοπαρμενο είπε...

Καλο μηνα Ανασαιμια μου!!!..Πραγματι , συγκλονιστικη ιστορια!....και παραδειγμα προς εμας!..να ειμαστε γενναιοι,αξιοπρεπης ..και να μην καταθετουμε τα οπλα..ουτε να σιωπουμε....silence is shame...

Artanis είπε...

Καλησπέρα καλή μου...Κι αν ήρθς μετά από 50 χρόνια η δικαίωση, τί άλλαξε; Μήπως πήρε τον πόνο μακριά, το αποτροπιασμό, την αδικία, την εκμετάλλευση;
2 άνθρωποι πήγαν χαμένοι, όπως τόσοι άλλοι...

Ανώνυμος είπε...

καλημερα και καλο μηνα!!! ανασαιμια μου.. ξερεις μηπως γιατι ο υπολογιστης μου στη δουλεια εχει μαλωσει με το μπλογκ σου και μολις παω να μπω μου κλεινει τον εξπλορερ;;; αντε να δω τι αλλο θα δω πες! πραγματικα οταν παταω στο μπλογκ σου μπλοκαρει τι του κανες;;; χαχχα ασχετο με την πλακα τωρα σ ευχαριστω πολυ! για την προσκληση και θα την τιμησω το συντομοτερο!

οσο για το τζιμανι.. θα το πω και δημοσια αλλωστε ξερεις οτι δεν κρυβομαι.. οταν το λεει μια ψυχη "σπαθι" οπως η δικη σου τοτε μετραει πολυ κ σ ευχαριστω για την βοηθεια στο μπλογκ μου πραγματικα!

μονο δωσε μου λιγο χρονο να διαβασω και ολη την ιστορια σου πριν σχολιασω γιατι.. αυτον τον καιρο.. με προλαβαινει η ζωη μου και τρεχω..σ ευχαριστω για ολα..

ωκεανος....

gregory είπε...

ευχες για εσας νικολα και φρανκ....πω πω το τραγουδαγα καθημερινα τοτε ..δεν θυμαμε πιος το ειπε και ελληνικα....και εμενα με μπολιασε αυτη η ιστορια..και ειμαι περιφανος για αυτο....σημερα εχουμε ...μαντονες...

Παλμος είπε...

Γεια σου ΑΝΑΣΑΙΜΙΑ..
Εκτός απο αυτην που αναφερεις και λεω οτι ειναι μια καταπλικτικη ταινια, θα απαντησω στην πρόκλησή σου:))
Θα πω για μια ταινια και για ενα θεατρικο εργο, πάνω σε πολιτκο περιεχόμενο όπως ειναι και η δική σου.
Η ταινια είναι "Η δική του Μπελογιάννη". Και θα γράψω μερικές γραμμές απο την απολογία του όταν ήταν στο δικαστήριο των συνταγματαρχων.
"...Στον αιώνα που ζω, πολλές φορές μούτυχε να διαλέξω μεταξυ ζωής και θανάτου. Να ζεις προδίδοντας την ιδεολογία σου ή να πεθαίνεις πιστεύοντας σ΄αυτή. Εγώ διάλεξα το δεύτερο, κάποτε και σήμετρα, προτιμώ τον ίδιο δρόμο, όσο δύσκολος και νάναι. Άρα ο αγώνας για το ψωμί, για τη δημοκρατία, τη λευτεριά και την ειρήνη είναι συνομωσία ενάντια της Ελλάδας;
-Όχι! απάντησε ο αστυνομικός.
-Ευχαριστώ. Αυτό ήθελα να ξακριβώσω."

Και το θεατρικό έργο. "Το Μεγάλο μας Τσίρκο"...Και το τραγούδι που πάντα μένουν οι στίχοι στο νου μου είναι.
"Πάμε και εμείς στην αυλη του φθινόπωρου
πίσω απο τα πετρωμένα στάχυα του καλοκαιριού
πάμε και εμείς στα παιδια που κοιμήθηκαν
κάτω απο τα ματωμένα νύχια του περιστεριού
πάμε να δεις την αυλή που μεγάλωσαν
δυο παιδια ερωτευμένα
δυο παιδια του χαμού
Ορέστη απ το Βόλο, Μαρία απ τη Σπάρτη
γυρευω το γιό μου".

Καλό βραδυ.

Skouliki είπε...

καλο μηνα ...
πολυ καλη ταινια συμφωνω με τα παιδια πιο πανω ...


:)

Roadartist είπε...

Ανασαιμιά........
Η ανάρτηση είναι πολύ όμορφα δουλεμένη, έκανες πολύ καλή δουλειά!
Σε ευχαριστούμε για την μοιρασιά και εγω προσωπικά για την αποδοχή της πρόσκλησης...και μάλιστα μου εμαθες ενα εργο..
Καθως δεν εχω δει τη ταινια..

"Αλλά είμαι τόσο σίγουρος πως έχω το δίκιο με το μέρος μου, ώστε αν μπορούσατε να με εκτελέσετε δυο φορές, και αν μπορούσα να ξαναγεννηθώ ακόμα δύο, θα ζούσα την ίδια ζωή και θα έκανα ότι έχω ήδη κάνει".

Αυτο τα λέει όλα!!!!

Καλό απόγευμα, πολλά φιλιά και να χαμογελάς σε πείσμα των καιρών!!!

Theogr ο κηπουρός είπε...

Με πήγες πολλά χρόνια πίσω. Είναι όμως από τα πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε και να διδάσκονται. Καλό μήνα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είδα την ταινία αλλα έχω διαβάσει τόσα πολλα για την υπόθεση Σάκο και Βαντσέτι που είναι σαν να την είδα.
Είμαι θαυμαστής της μουσικής του Μουρικόνε σε τέτοιο βαθμό που δεν ξέρω αν οι ταινίες που βλέπω και μου αρεσουν θα ήταν ίδιες χωρίς τη μουσική του.
Το τραγούδι πάντως που ανάρτησες πάρα πολύ όμορφο-και πως θα μπορούσε να μην ήταν...

. είπε...

Καλημέρα Γίγαντα!
Καλό μήνα και σε σένα!

. είπε...

'Aμα το διαβάσεις σίγουρα θα καταλάβεις καλή μου Σοφία!

Καλή σου μέρα!

. είπε...

Σίγουρα δεν είναι μοναδική Μάμα μία απλά μετέφερα αυτήν την πρώτη που είδα και με συγκλόνησε.

Καλή σου μέρα!

. είπε...

Μαριάννα μου πάντα τα σχόλιά σου έχουν "ψυχή" και δύναμη. Να είσαι πάντα καλά κοπέλα μου και μη σταματήσεις ΠΟΤΕ να ελπίζεις.

. είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα και σε σένα Αλλοπαρμένο μου. Τέτοια μηνύματα πρέπει να μένουν για πάντα χαραγμένα στο μυαλό μας.

. είπε...

Tίποτα δεν άλλαξε Αρτανίς μου. Γι αυτό αν πρόσεξες τη λέξη Δικαίωση την έχω μέσα σε εισαγωγικά.

Καλή σου μέρα και καλό μήνα!

. είπε...

Για το τεχνικό σου πρόβλημα Ωκεανέ μου, τα είπαμε ήδη με μαιλ.
'Οσο για τα υπόλοιπα...με κάνεις και κοκκινίζω. Σ'ευχαριστώ πολύ!

. είπε...

Καλώς όρισες Γρηγόρη. Προσωπικά οι Μαντόνες με αφήνουν παγερά αδιάφορη!

Καλή σου μέρα και καλό μήνα!

. είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η κατάθεσή σου Παλμέ. Συμφωνώ απόλυτα και με τις δύο επιλογές σου. Από τα καλύτερα!

Nα έχεις μια όμορφη μέρα!

. είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα και σε σένα καλό μου Σκουλικάκι!

. είπε...

Nα είσαι σίγουρη φίλη μου Καλλιτέχνιδα ότι χαμογελάω εις πείσμα των καιρών.Μη ξεχνάς να κάνεις το ίδιο και συ. Κι αν καμμιά φορά μας κόβεται το χαμόγελο ας είναι απλά προσωρινό!

:)

Καλή σου μέρα και καλό μήνα!

Υ.Γ. Τα συγχαρητήριά μου για την ανάρτηση-κραυγή που έκανες. Με συγκίνησε περισσότερο από όσο μπορείς να φανταστείς. Βγάζε συχνότερα κομμάτια από τη ψυχή σου. 'Εχει πολλά να μας πει αυτή η ψυχή!

. είπε...

'Ετσι είναι Κηπουρέ μου όπως τα λες. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ! Είναι πολύ σημαντικό αυτό για να μη ξεχνάμε την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ιδιότητά μας!!

Καλή σου μέρα και καλό μήνα!

. είπε...

Δεν έχει σημασία φίλε μου Συνεά που δεν είδες την ταινία, αφού ήδη γνωρίζεις την υπόθεση. Φυσικά για τον Μορικόνε κανείς δεν αμφισβητεί αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη!

Kαλή σου μέρα!

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

... συγκλονιστικά όσα γράφεις στο αφιέρωμα. Συγχαρητήρια!

Καλή σου μέρα!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Εκπληκτική παρουσίαση Αναισαμιά μου, μιας υπόθεσης που προκαλεί βαθιά συγκίνηση και πόνο για ένα αντιπροσωπευτικό έγκλημα της πολιτικής εξουσίας, που ταυτόχρονα πρέπει να μας ενεργοποιεί για να θυμόμαστε ό,τι συχνά ξεχνάμε: Πως η δημοκρατία δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται καθημερινά. Άρα ως πολίτες πρέπει να μας ενδιαφέρει ό,τι βλέπουμε και ό,τι ακούμε, έτοιμοι να πάρουμε θέση. Σ΄ευχαριστώ για το σοκ...

ενας ανοητος αντρας είπε...

που την θυμηθηκες αυτην την ταινια ?
θυμαμαι υπηρξε και ελληνικη αποδοση του τραγουδιου αν δεν κανω λαθος
-ευχες για σας Νικολα και ....-
και παντα οταν το ακουγα τοτε δεν μπορουσα να ξεχωρισω και να καταλαβω το δευτερο ονομα
το Νικολα ηταν γνωστο το αλλο αγνωστο
και χρειαστηκε να διαβασω κατοπινα χρονια για να μαθω και το αλλο μικρο ονομα ...Τα επιθετα ναι αλλα το μικρο ονομα του Βαντσετι εκανα πολλα χρονια να το μαθω...

με πηγες πολλα χρονια πισω ...
καλο μηνα να εχουμε..

. είπε...

Ευχαριστώ πολύ Νικόλα!

Καλημέρα και σε σένα!

. είπε...

Χαρά μου να προκαλώ τέτοια "σοκ" καλέ μου Φαίδωνα! :) Νομίζω ότι είναι απαραίτητα, γιατί σα πολύ ξεχνάμε τελευταία και με πληγώνει αφάνταστα αυτό!

. είπε...

Αυτή και κάποιες ακόμη Άντρα μου δεν σβήνονται από τη μνήμη μου. Αυτό όμως που δε θυμάμαι καθόλου είναι η Ελληνική απόδοση του τραγουδιού όπως ανέφερε και o Gregory πιο πάνω.

Καλημέρα και καλό μήνα και σε σένα!

Ο άλλος είπε...

Ναι θα το κάνω, έχεις δίκιο

ενας ανοητος αντρας είπε...

μπορει να ειναι ο Πασχαλης ή καποιος αλλος αναλογος προς μεγαλη μας εκπληξη ...
σιγουρα δεν ηταν στρατευμενος καλιτεχνης ...

καλο σου απογευμα

faraona είπε...

Mαζι μαλλον την ειδαμε την ταινια.
Στο Ναυρινο την ειχα δει.
Τα ιδια κι απαραλλατα συναισθηματα ειχε προκαλλεσει και σε μενα!


Εφαγα μετα και τα μισα και παραπανω νιατα μου πετροβολοντας και πετροβολουμενη για την αδικια,για το δικιο του εργατη,για τα συμφεροντα των εργαζομενων,για τους πλημμυροπαθεις του Δενδροποταμου.Τρεχαμε μες τη νεροποντη να βγαλουμε τους ανθρωπους απ τη λασπη ,πεφταμε με 40 πυρετο απ την πουντα...φωναζαν οι μανες μας...τιποτα εμεις εκει.
Εξω απ τις φυλακες ,εγω απ τα δικαστηρια,εξω απ την Νομικη Σχολη Θεσσαλονικης και μετα μεσα στο Πολυτεχνειο.Ξυλο,φυλακες,να κουβαλαμε κουβερτες στις φιλες μας 19 και 20 χρονων κοριτσια σαν τα κρυα τα νερα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ,ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ.
Μαζι μ ολα αυτα ,ερωτες,χωρισμοι,ταξιδια,σπουδες,αλληλεγγιοι παντα μεταξυ μας.

Για να απολαμβανουμε τωρα τον κοπο μας με το ατελειωτο ΧΑΛΙ ΜΑΣ.
Με την πατριδα μας να σερνεται δωθε ,κειθε παντα παντα απο ανικανους φαταουλες.

Α ρε Ανασαιμια
Αναθεμα την ωρα και την στιγμη που γεννηθηκα σ αυτη τη χωρα.Αη σιχτιρ.


Να τι μου θυμησε ο Σακκο και Βανζεττι σου.

Και δεν θελω να τα θυμαμαι...δεν θελω γιατι ΟΛΑ ΟΛΑ πηγαν τζαμπα.

φιλια

Sophia Kollia είπε...

Ξαναήρθα και διάβασα προσεκτικά την ανάρτηση. Πολύ καλή και οργανωμένη η παρουσίαση, αλλά πολύ πικρά συναισθήματα. Πολύ. Δεν πιστεύω ότι η οποιαδήποτε πολιτική ιδέα μπορεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, καλύτερο στρατιώτη για το συμφέρον κάποιου άλλου σίγουρα. Άδικα πήγαν οι άνθρωποι, όπως τόσοι και τόσοι μετά από αυτούς στην Αμερική και από άλλα αίτια. Συνήθως μαύροι όταν δεν μπορούν να βρούν τον ένοχο.
καληνύχτα

. είπε...

'Αλλε,

Καλημέρα :)

. είπε...

Καλημέρα 'Αντρα. :)

. είπε...

"Αλλά είμαι τόσο σίγουρος πως έχω το δίκιο με το μέρος μου, ώστε αν μπορούσατε να με εκτελέσετε δυο φορές, και αν μπορούσα να ξαναγεννηθώ ακόμα δύο, θα ζούσα την ίδια ζωή και θα έκανα ότι έχω ήδη κάνει".
(Bartolomeo Vanzetti)


Και αν γνωρίζαμε τι μας περίμενε, ακόμη χειρότερα θα κάναμε.Σωστά Φαραόνα μου;

Και ναι! Στο Ναυαρίνο είμασταν μαζί! :)

. είπε...

Κανένας 'Ηρωας Σοφάκι μου δε πήγε άδικα. 'Ολοι κάτι σημαντικό άφησαν πίσω τους. ΟΛΟΙ!

Το απογοητευτικό είναι ότι τώρα δεν υπάρχουν πια Ηρωες.Και αναρωτιέμαι με πίκρα, τι θα μείνει πίσω.

Καλή σου μέρα!

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

Γιορτάζει και η δικαιοσύνη σήμερα και ντρέπομαι πραγματικά.
Γιατί τα ελευθεριάζοντα μυαλά όλοι οι κατά τύχη ή κατ' επιλογήν δικτατορίκοι τα επιλέγουν ως αποδιομπαίους τράγους της δικής τους πνευματικής αναπηρίας.
και θυμήθηκα τώρα κάποιους στίχους του Ελύτη από τα ανοιχτά χαρτιά, διαβάζοντας τις επιστολές που παραθέτεις:
"καλύτερα δημόσια να δοκιμαστώ και να αποτύχω, παρά να μείνω βολεμένος στην αφάνειά μου". Και θυμήθηκα και ότι στην αρχαία Ελλάδα επιβαλλόταν η "έκθεση", απαγορευόταν η ουδετερότητα.
Και πληγώνομαι...

Θα την δω την ταινία, ανασαιμιά μου,να είσαι καλά.
Καλό σ-κ.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Η εκπληκτικότερη μέχρι σήμερα συμμετοχή για το συγκςκριμένο παιχνίδι, που μόνο έτσι δε μπορεί να χαρακτηριστεί. Συγκλονιστικά ιστορικά στοιχεία για να ξαναθυμούνται οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νέοι....
Και όλα αυτά μελοποιημένα αποδίδονται από τη νοσταλγική φωνή της Μπαέζ των παιδικών μας χρόνων.

Μπράβο...ήξερα τι "βαφτιστήρα" έκανα....
"ΑΝΑΣΑΙΜΙΑ" των ενθυμήσεων, αισθήσεων και συγκινήσεων..

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Ταχυδρόμος! είπε...

Εύγε!

Psemma-me-ourá είπε...

«Στύψε με σαν το λεμόνι, λιώσε με σαν την ελιά
φούρνισέ με σαν ατσάλι, πέταξε με στα βαθιά
πάρε μου όλο το ταμείο, απ' την τσέπη τα λεφτά
άρχοντα και καραγκιόζη κουρελή και κουβαρντά»

Ωραιότατο.

Και τα σκίτσα τόσο ταιριαστά!

Εύγε, έστω και ως κύκνειον...

Και από μέρους μου:

Καλωσασβρήκα όλες/όλους μαζί.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ να περάσουμε.

Έχω φτιάξει, με την βοήθεια και άλλων μπλογκιστών και μπλογκιστριών, έναν κατάλογο από 35 κοινωνικοπολιτικά ψέμματα και παρακαλώ εσάς και τους φίλους σας να έρθετε και να τα αξιολογήσετε/ψηφίσετε για να αναδειχτούν τα 7 μεγαλύτερα:
psemmatapsemmata.blogspot.com

Ψευτοφιλάκια.

kostaslogh είπε...

Ευχές για σας Nicola και Bart
λαός ολόκληρος πιστεύει σε σας
η αγωνία σας θα γίνει γιορτή
γιορτή για θύμηση παντοτινή!

.....πρώτη φορά μαθαίνω τι σήμαινε
εκείνο το "χαζοτράγουδο" που άκουγα
έφηβος απ τον Πασχάλη ...απίστευτο.
..πώς μου ξέφυγε εμένα αυτή η ιστορία
αφού δεν ήμουν ξένος σ αυτό το κλίμα
από τότε ακόμα!
Νά σαι καλά Ανασαιμιά,πολύτιμο δώρο
μου έκανες!

. είπε...

Κι όταν Ομπρέλα μου δεν υπάρχουν ένοχοι, απλά κατασκευάζονται.Κι αν είναι και ελευθεριάζοντα μυαλά όπως λες...τότε ακόμα καλύτερα!
Και η δικαιοσύνη σήμερα γιορτάζει! Ας της ευχηθούμε καλή φώτιση.'Η μάλλον καλή λευτεριά από τ'"αφεντικά" της.

. είπε...

Σ'ευχαριστώ Νονά-Γλαρένια! Με τιμούν αφάνταστα τα λόγια σου. :)

. είπε...

Σ' ευχαριστώ Ταχυδρόμε :)

Είναι ευχάριστο για μένα το πέρασμά σου από δω!

. είπε...

Αλλού σημάδεψες κι αλλού χτύπησες Ψέμμα με ουρά. Αλλά δε πειράζει το ίδιο σπίτι είναι έτσι κι αλλιώς.
Σύντομα θα περάσω να σας δω.

. είπε...

'Ισως ήσουν πολύ μικρός Κωνσταντίνε εκείνη την εποχή.
Εγώ πάντως ειλικρινά δε λυπάμαι καθόλου που δεν θυμάμαι καν αυτό το τραγούδι του Πασχάλη.
'Ισως απλά γιατί ήθελα τότε να το ξεχάσω και το ξέχασα ή ίσως γιατί βρισκόμουν σε άλλη μουσική διάσταση.

. είπε...

Ο/Η breathlessemotions είπε...

πολύ καλημέρα ανασαιμιά μου!!

έτοιμο το παιχνιδάκι
μα το άλλαξα λιγάκι..
έχω κ ενα τραγουδάκι
που μιλάει για σαράκι..

υ.γ. έχω ζητήσει και μιά μικρή χάρη,ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση!

ωκεανός....

. είπε...

Πως βρέθηκες στον "Μοναχικό ουρανό" Ωκεανέ μου δε ξέρω.Εγώ πάντως σε κουβάλησα εδώ.

Να είσαι σίγουρος ότι η χάρη που μου ζήτησες θα γίνει.Εξ άλλου είναι και δική μου επιθυμία εδώ και καιρό να ξανανέβω στα Κάστρα. 'Εχω να πάω πάνω απο 5 χρόνια εκεί πάνω. Και ξέρεις ε; 'Εχει μια καφετέρια εκεί στην άκρη. "Το μπαλκονάκι". 'Ολη η Θεσσαλονίκη με τον Θερμαϊκό της, πιάτο στα πόδια σου.Ειδικά το βράδυ που ντύνεται με τα φωτεινά της,μοιάζει με πόλη μαγική βγαλμένη από παραμύθι.
Κοίτα να δεις τι με κάνεις! Νοστάλγησα την πόλη που μένω!

Ανώνυμος είπε...

'Ηρθα μια καλημέρα να αφήσω..
Και ευχές για ότι επιθυμεί η καρδούλα σου..
Ανασαιμιές καθάριες.. οι στιγμές σου γεμάτες να είναι..

L.N.E

Takiz είπε...

Μου αρεσει να μελαγχολώ και να συγκινούμε γιατι νιώθω ελεύθερος..


Να εισαι καλα και σε χαίρομαι που μοιράστηκες αυτήν την στιγμη σου.... μαζι μου.....



σε ευχαριστώ πολυ για την κατανόηση. Το εκτιμώ....

Μαργαρίτα είπε...

Συγκλονιστική παρουσίαση!!!
Δεν έχω δει την ταινία αλλά
πρέπει να είναι πολύ συγκινητική..

Σ' ευχαριστούμε που μοιράστικες
μαζί μας κάτι που σε σημάδεψε τόσο έντονα...

Σε φιλώ γλυκά καλή μου
και πολλά φιλιά στην όμορφη
Θεσσαλονίκη ;)

Artanis είπε...

Καλημέρα καλή μου!!! Καλή Κυριακή!!!

Madame de la Luna είπε...

Την έχω δει, αλλά μου άρεσε πολύ που την "ξαναβλέπω" τώρα μέσα απ'τα δικά σου μάτια και στοιχεία. Καλησπέρα Ανασαιμιά μου.

Ra Ma είπε...

Το αμερικάνικο σύστημα την εποχή εκείνη, κλονίζεται από τον κίδυνο μιας αντίστοιχης ρωσικής εργατικής επανάστασης ενώ σαν αντίδραση τρομοκρατεί τον αμερικάνικο λαό και υπό την απειλή του κουμουνισμού βρίσκει εξηλαστήρια θύματα για να ικανοποιήσει τη κοινή γνώμη. Πρακτικές που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα!

Πάρα πολύ ωραία η αναφορά σου, ελπίζω το παράδειγμά τους ...να μας αφυπνίσει.

Καλό βράδυ!

Giorgos Varvakis είπε...

Υπέροχη ανάρτηση, πραγματικά συγκλονιστική ιστορία!! Και να δεις που τα blogoπαίχνιδα δεν τα είχα σε ιδιαίτερη εκτίμηση!!! Καλημέρα καλή εβδομάδα!

Artanis είπε...

Καλημέρα Ανασαιμιά μου, καλή βδομάδα...

eva είπε...

Δεν την έχω δει την ταινία, αλλά μου θύμισε το "εις το όνομα του πατρός" με αντίστοιχο θέμα, την άδικη καταδίκη για πολιτικά φρονήματα. Η ελευθερία πολιτικής έκφρασης είναι δικαίωμα που κατακτήθηκε με αίμα και αγώνες και η Ελλάδα τους έχει ζήσει στο πετσί της και μπορεί να ξέρει. Αν μπορούμε τώρα όλοι εμείς να το εκτιμάμε κιόλας... αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Συνήθως τα κεκτημένα τα θεωρούμε δεδομένα, μέχρι να απειληθούν.

Πολύ καλή δουλειά, ανασαιμιά μου. Συγχαρητήρια.

Καλή βδομάδα :)

fvasileiou είπε...

Κι όμως, δεν την έχω δει... Το λέω έτσι, γιατί, διαβάζοντας το κείμενό σου, καταλαβαίνω ότι πρόκειται για μια ταινία που πολύ θα μου αρέσει.

Βάζω τον τίτλο της στο torrent search. Σταύρωσε τα δάχτυλά σου...!

(Η μουσική τέλεια. Ennio γαρ...)

. είπε...

Να είσαι πάντα καλά Ελένη μου!
Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!

. είπε...

Ευχαριστώ εγώ Τάκη μου,να σαι καλά!

Καλή εβδομάδα!

. είπε...

Μαργαρίτα φυσικό είναι να μην έχεις δει τη ταινία,αφού δεν είχες καν γεννηθεί τότε :)

'Οσο για το μοίρασμα,μα γι αυτό δεν είμαστε εδώ; Για να μοιραζόμαστε συναισθήματα και σκέψεις;

Τα φιλιά μου και να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!

. είπε...

Καλημέρα εσύ καλησπέρα εγώ Αρτανίς μου!

Καλή εβδομάδα!

. είπε...

Χαίρομαι που στη ξαναθύμισα Κυρά του Φεγγαριού! Κάποια πράγματα μένουν ανεξίτηλα μέσα μας όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Καλή εβδομάδα!

. είπε...

'Ετσι ακριβώς Μαρκόνι μου! Το μόνο που άλλαξε είναι ότι τώρα χρησιμοποιούν πιο "πολιτισμένες" και πιο σύγχρονες μεθόδους.

Καλή εβδομάδα να έχεις!

. είπε...

Βαρβάκη μου ούτε εγώ έχω τις καλύτερες σχέσεις με τα μπλογκοπαίχνιδα, τα περισσότερα δηλαδή και ήδη έχω αρνηθεί σε αρκετά από ένα σημείο και μετά.
Αλλά είναι μερικά που πραγματικά έχουν και ενδιαφέρον αλλά και κάτι να μας δώσουν. Σ'αυτά δεν λέω όχι.
Ευχαριστώ για τα λόγια σου!

Καλή εβδομάδα κι ευχαριστώ για την επίσκεψη :)

. είπε...

Με τιμάς με τα λόγια σου Ευαγγελία και σ'ευχαριστώ πολύ!

Να έχεις και συ μια όμορφη εβδομάδα!

. είπε...

Ελπίζω να τη βρήκες τη ταινία Φώτη και αν δε σου κάνει κόπο να μου στείλεις το λινκ γιατί εγώ την έψαξα στο google και δεν τη βρήκα πουθενά για download. 'Οταν έκανα την ανάρτηση ήθελα πολύ να έχω ένα λίνκ να δώσω για όσους δεν την είδανε αλλά για για όσους θα ήθελαν να τη ξαναθυμηθούν.

Καλή σου εβδομάδα!

Artanis είπε...

Ανασαιμιά μου, σου έχω προσκληση για νέο παιχνίδι...
Φιλάκια...

M-meggie είπε...

μια καληνύχτα μόνο

Skouliki είπε...

καλημερααααααααααααααααα περασα να πωωωωω

Side21 είπε...

Βρίσκεται σε περίοπτη
θέση στη Βιντεοθήκη μου.
Η Ιστορία είναι γεμάτη από θυσίες
αγωνιστών που πλήρωσαν για τις ιδέες τους.
Ανατριχιάζεις με τη φωνή της Baez.
Την καλησπέρα μου ...

ζαφορα είπε...

Πράγματι Ανασαιμιά μου,
Δείγμα της δύναμης , του πιστεύω,
της αντοχής της αδικίας ,
και του εξευτελισμού σε αυτό που λέγεται
ανθρώπινο δικαίωμα.
Ένας σταθμός και μια αρχή
εκεί στην εφηβεία μας
για να θυμόμαστε πάντα τα δικά μας
καταπατημένα δικαιώματα,
τα παλιά και τα τωρινά.

Καλό βράδυ.

Artanis είπε...

Προς Γατόφιλους...
Ζητούνται πληροφορίες...

Γειά σου Ανασαιμιά μου...

venceremos είπε...

μπραβο σου. νασαι παντα καλα να -παιζεις=τοσο μα τοσο σοφα!!!!!!!!!1

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα ανασαιμια μου ολα καλα;
τρεξιμο πολυ εγω και χαθηκα μονο για λιγο ομως.. καλο σκ!

υ.γ. υφησταται το προβλημα στον υπολογιστη μου στην δουλεια οποτε μονο οταν γυρναω σπιτι μπορω να σ επισκεπτομαι..

ωκεανος....

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Καλό Σαββατοκύριακο!
Χάθηκες..

Αλλοπαρμενο είπε...

Aνασαιμια μου περασα να σου πω μια καλημερα...εισαι καλα?:)

Artanis είπε...

Καλημέρα Ανασαιμιά μου...

kryos είπε...

Kαλημέρα Ανασαιμιά μου !!!

Δεν την έχω δει την ταινία...θα προσπαθήσω να την βρώ .

Πραγματικά πολύ καλή η ανάρτηση ....δυο άνθρωποι που απλώς πήγαν να διαδηλώσουν τα πιστεύω τους έγιναν άθελά τους μάρτυρες ... οι επιστολές τους συγκλονιστικές ... το ευτύχημα μέσα σε όλη αυτόν τον παραλογισμό είναι πως ο κόσμος δεν πείστηκε ότι έκαναν το έγκλημα .... πως κάποιοι έτσι αφυπνίστακαν.. οι εποχές αλλάζουν αλλά οι άνθρωποι όχι δυστυχώς .

Να σαι καλά που εσύ αφυπνίζεις εμάς ...
Μια όμορφη Κυριακή σου εύχομαι !!!

Ανώνυμος είπε...

εξαιρετικό το αφιέρωμα που ετοίμασες..
φιλί μεγάλο και αγκαλιά Ανασαιμιά μου..
ευχομαι να εισαι καλα:)

. είπε...

Ευχαριστώ Αρτανίς μου!

Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!

. είπε...

Καλημέρα Νότα! Καλή εβδομάδα να έχεις!

. είπε...

Καλημέρα Σκουλικάκι μου!
Καλή εβδομάδα!

. είπε...

'Αγρυπνε, δυστυχώς όπως έγραψα σε κάποιο σχόλιο δεν κατάφερα να βρω τη ταινία για να την κάνω download. 'Ετσι βρίσκεται μόνο στη βιντεοθήκη του μυαλού και της καρδιάς μου!

Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!

. είπε...

'Ετσι ακριβώς όπως τα λες είναι καλή μου Ζαφορά! Και η αδικία συνεχίζεται...

Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!

. είπε...

Αρτανίς είδα την σχετική σου ανάρτηση αλλά οι γνώσεις μου για γάτες είναι μηδαμινές.
Πάντα σκύλο βλέπεις είχαμε στο σπίτι.

Φιλιά!

. είπε...

Είμασταν νέοι τότε Κρύε. Θεωρούσαμε ότι μέσα στα νεανικά μας χέρια κρατούσαμε τις τύχες του κόσμου.
Μακάρι να είχα πιο δυνατή φωνή τώρα.
Θα ήθελα να μπορούσα να φωνάξω δυνατά. Να μη ξανακοιμηθεί κανέναν όνειρο. Να μη πεθάνει καμιά ελπίδα.

. είπε...

Φιλί και σε σένα Σταγονίτσα μου.

Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!

. είπε...

Καλοί μου φίλοι σας ζητώ συγνώμη για τις απουσίες μου. Η έλειψη χρόνου λόγω διαφόρων οικογενειακών υποχρεώσεων δεν μου επιτρέπει να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου απέναντί σας. Ελπίζω ότι σύντομα θα είμαι πάλι κοντά σας.

Καλή εβδομάδα!

. είπε...

Venceremos,

Κολακευτικά τα λόγια σου! Σ'ευχαριστώ πολύ!

Χαρά μου που σε βλέπω στο μπλογκοκαλύβι μου!

. είπε...

Καλέ μου Ωκεανέ και γω μια από τα ίδια! :)

Τα φιλιά μου και την αγάπη μου!

. είπε...

Αγαπημένε μου Νικόλα το ξέρω μάτια μου! Και ζητώ συγνώμη! 'Ηδη εξήγησα πιο πάνω!

. είπε...

Aπό υγεία είμαι καλά Αλλοπαρμένο μου!
Κατά τ'άλλα τρέχω και δε φτάνω! Να δω τι θα κάνω. Στενοχωριέμαι που δεν μπορώ να είμαι συνεπής απέναντί σας!
'Ετοίμαζα ανάρτηση με το τραγούδι του Ζερβουδάκη "Θέλω να βγω στον ήλιο". Λίγο πριν το αναρτήσω το είδα σε σένα. Είναι φορές που αυτές οι συμπτώσεις με αφήνουν άφωνη. Θα το βάλω κάποια άλλη φορά.

'Ενα μεγάλο φιλί προς αποζημίωση!

Αλλοπαρμενο είπε...

..να μην στεναχωριεσαι καθολου!!!...σε προλαβα!!!!!!!:)))..Tα φιλια μου!!!...ε, ενταξει κι εγω ...τωρα σχολαω...αλλα κατ αλλα ...καλα παω!..προχωραω! :)

Παλμος είπε...

Καλημερα ΑΝΑΣΑΙΜΙΑ


Αφού απ υγεια εισαι καλα, ολα τα αλλα θα γινουν. Υπομονη!!!


Φιλια.

Αλλοπαρμενο είπε...

...εκει που δουλευα μου περασε απ το μυαλο...και καλα... αφου ειχες στο μυαλο σου αναρτηση με αυτο το τραγουδι...για δεν την κανεις???.τωρα εχεις και βιντεακι!!:)))..απορω τι θα εγραφες ,που θα συνοδευε αυτο το τραγουδι!!..Καλο μεσημερακι!!!!

. είπε...

Παλμένια μου να'σαι καλα! Ευχαριστώ!

. είπε...

Αλλοπαρμένο μου δε στενοχωριέμαι καθόλου! Και φυσικά θα γίνει η ανάρτηση με το τραγουδάκι εν καιρώ!Θα δεις...
Τα φιλιά μου!

kelly alamanou είπε...

Ημουν έφηβη Αθήνα ,Παγκράτι,εκεί μεγάλωσα. Στον κινηματογράφο Παλλάς την πλατεία Παγκρατίου είχα δει τη ταινία.
ούτε θυμάμαι πόσα χρόνια πριν.
Θυμάμαι μονάχα πως βγαίνοντας από την αίθουσα..εκλαιγα ,
εκλαιγα πολύ....
Δεν ξεχνιέται εκείνο το κλάμα.

. είπε...

Αυτή η ταινία μου δημιούργησε απίστευτα συναισθήματα όταν την είδα έφηβη και γω. Συναισθήματα που θα έλεγα ότι ήταν σταθμός στις πολιτικές μου αναζητήσεις και στη μετέπειτα πορεία της ζωής μου.